Vóór het brugjaar
Wat heb ik nodig om me als leerling te kunnen aanmelden?
Denken jij en je ouders dat het goed voor je is om een jaar te groeien voordat je naar de middelbare school gaat? In principe is elke leerling met schooladvies vmbo-kader tot en met gymnasium welkom! Je kunt je dus gewoon aanmelden. Let op: doe dit wel vóór 1 april 2025. Na jouw aanmelding kijken we samen of een intakegesprek nodig is. We kijken dan samen met jou en je ouders of wij jou de benodigde ondersteuning kunnen bieden en of ons onderwijs bij jou past.
Tijdens het Brugjaar
In welke klas kom ik terecht?
Bij het indelen van onze (kleinere) klassen, houden we rekening met jouw onderwijsbehoefte. We houden daarbij onder andere rekening met jouw schooladvies. We kijken echt wat jíj nodig hebt. Jouw lesrooster ziet er dus net iets anders uit dan dat van je klasgenoten. En ook binnen onze lessen kijken we of je extra hulp of juist uitdaging nodig hebt.
Is het Brugjaar Jan Ligthart goed bereikbaar?
Onze school ligt centraal in Arnhem. De school is per fiets goed te bereiken vanuit bijvoorbeeld Arnhem-Noord, Arnhem-Zuid, Oosterbeek, Bemmel, Driel, Elden, Elst, Huissen, Duiven en Westervoort. Woon je verder weg, of ga je liever met de bus dan met de fiets: op slechts 3 minuten lopen van onze school vind je een bushalte!
Hoe laat beginnen de lessen?
We starten ’s ochtends om 09.00 uur en doen ons best om jouw vakken zo in te roosteren, dat je niet later dan ongeveer 14.50 uur uit bent. Onze lessen duren 50 minuten.
Wat levert dit extra schooljaar mij op?
Nu een jaartje de tijd nemen om te groeien, voorkomt dat je later misschien vastloopt. Bij ons mag je in kleine groepen werken aan jezelf, zodat je met meer zelfvertrouwen naar de brugklas gaat. Je leert jezelf beter kennen en krijgt daardoor ook een beter beeld van welke opleiding daarbij past. Wist je dat Brugjaar-leerlingen minder vaak een klas hoeven overdoen op de middelbare school? Echt waar!
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het Brugjaar en de brugklas?
Wij werken in kleinere groepen, met veel persoonlijke aandacht en begeleiding. Onze lesstof draait om jou in plaats van andersom!
Krijg ik naast leervakken en hulplessen ook doe-vakken?
Jazeker! Bij ons krijg je bijvoorbeeld ook gym, dans, drama, beeldende vorming, muziek en techniek. Niet alleen leuk; door die combinatie van denken en doen leert je brein nóg beter leren!
Kan ik bij het Brugjaar toewerken naar een hoger schooladvies?
We willen jou vooral helpen groeien, zodat je na ons tussenjaar met meer zelfvertrouwen en kennis aan de middelbare school kunt beginnen. Aan het eind van het Brugjaar Jan Ligthart krijg je opnieuw een schooladvies. Dat kan hetzelfde zijn als het advies dat je op de basisschool hebt gekregen, dat hoeft niet. Ons doel is niet om jou een hoger schooladvies te bezorgen; het kan wel een positief gevolg zijn.
Wat gebeurt er nadat ik mijn schooladvies vanuit het Brugjaar heb gekregen?
Ook bij het kiezen van een middelbare school sta jij er niet alleen voor. Na een jaar leren bij het Brugjaar hebben wij een goed beeld van wie jij bent, wat jij kan, wat je in de toekomst nog kan leren en op welke manier jij het beste leert. We denken dan ook graag mee met jou en je ouders over welke middelbare school het beste aansluit bij jouw schooladvies, karakter en leerstijl.
Na het Brugjaar
Hoe weet de middelbare school wie ik ben en wat ik kan?
Als jij je na het Brugjaar hebt aangemeld bij een middelbare school, maakt jouw nieuwe school een afspraak met je Brugjaar-mentor voor een ‘warme overdracht’: jouw mentor vertelt dan wie jij bent, waar jouw talentn liggen, hoe je je tijdens het Brugjaar hebt ontwikkeld, welke manier van leren bij jou past en waar je nog verder in kan groeien. Fijn idee, toch?
Is er overlap tussen de lesstof op het Brugjaar en op de middelbare school?
Op de middelbare school werk je vaak vanuit een en hetzelfde lesboek; op het Brugjaar ontwikkelen we onze eigen lessen op basis van verschillende lesmethodes. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dingen dubbel doet.